Ska man köpa nya eller renovera gamla fönster i Göteborg?

26 november 2021 jonas_olsson

editorial

Det är många som undrar om man ska byta ut gamla fönster mot nya mer energisnåla med lågt u-värde. Experterna säger att det beror på vilken typ av fönster man har och i vilket skick de är i. Riktigt gamla fönster är ofta av väldigt bra virke, det anses därför bättre att behålla dessa och i stället renovera dem. Vill man kan man låta en fönsterrenoveringsfirma montera ett extra glas på innerbågen.  

Gamla fönster från sextio- och sjuttiotalen brukar det däremot löna sig att byta ut. På den tiden brydde man sig inte särskilt mycket om kvaliteten på virket och fönster masstillverkades. Därför är fönster från denna tid ofta väldigt dåliga och släpper ut en massa värme. Byggnadsvård var det också få människor som sysslade med under de åren och många sekelskifteshus fick tyvärr sina gamla fönster utbytta i stället för renoverade. Idag finns det tack och lov nya bra fönster med lågt u-värde, men med gammal profil som passar sekelskifteshus bra.  

 

image

 

Viktiga saker att tänka på då man väljer fönster

Idag tillverkas det bra fönster i både gammal och ny stil och det är lätt att hitta fönster som passar huset. Det går till och med att specialbeställa fönster i unik profil eller med udda mått. Men för att inte gå i samma fälla som de som bytte ut sina fönster under sextio- och sjuttiotalen är det viktigt att man väljer fönster av bra virke, och som klarar våra tuffa väderförhållanden. 

Fönstret ska även ha ett lågt u-värde, och ju lägre desto bättre. Detta är särskilt viktigt för den som ska köpa fönster i Göteborg eller andra kustnära städer, där sol och salta vindar annars går hårt åt virket. Många fönstertillverkare har bra hemsidor där man kan hitta information om deras olika fönster och enkelt skicka in en offertförfrågan. 

Fler nyheter