När husets hatt behöver tillsyn

Som villaägare finns det en del saker man behöver hålla koll på. En av dem gäller husets tak. Det kommer en tid när det är dags att byta ut det. Hur lång tid vi talar om beror på vad det är för typ av tak som huset har. Några vanliga sorters tak är tegeltakpannor, betongpannor, plåttak och papptak. Papptak är billigt och används ofta på hus med platta tak. Den enklaste formen av papptak består av asfaltspapp på rulle som spikas upp på taket, men kvaliteten varierar. Det är ganska känsligt mot väder och vind, men kan vid väl utfört arbete och bra kvalitet hålla i upp till trettio år. 

 

Plåttakets fördelar

Ett slags tak som med åren kommit att bli allt mer prisvärt och därmed också populärt är plåttaket. Trapetsplåt, olikfärgade nockpannor och varmförzinkade och målade plåttak är några av de varianter som finns att välja mellan. En klar fördel med detta alternativ är att det är lätt att sköta om. Genom att tvätta det med jämna mellanrum och måla om det när färgen börjar släppa så kan det hålla i upp till sextio år – nästan en hel livstid. Eftersom ytan är glatt rinner snön ofta ner av sig självt, men det skadar inte att kasta ett öga och hålla lite koll vintertid, trots allt.

 

 

Det klassiska teglet

Tegeltakpannor har funnits i flera hundra år och är fortsatt populärt bland villaägare. Det finns olika typer av pannor, såsom enkupiga och tvåkupiga, falsade och ofalsade tegelpannor. Dessutom kommer de i olika kulörer och kan vara både enfärgade och flammiga. En uppenbar fördel är att hållbarheten är mycket lång. Många väljer att lägga om pannorna på egen hand, men vill man ha det professionellt utfört bör man ta in ett proffs. Takläggare i Stockholm finns bland annat här: https://www.stb.se/

Filed under: takläggare