Första, andra, tredje!

När man säger ordet auktion ser nog de flesta en hammare framför sig. Hammaren hålls av en person, en utropare, som står och ropar ut de olika buden som i rask takt trillar in och snacket går undan, och vips – första, andra, tredje! – så är objektet sålt och slutbudet markeras med ett hammarslag. På grund av dessa hammarslag så kallas denna typ av auktion för slagauktion. Slagauktion är den klassiska varianten och sker alltid på fysiska platser, till skillnad mot nätauktioner som idag har blivit vanliga. På en nätauktion behövs ingen utropare eller hammare, men det är fortfarande en budgivning som sker.

 

 

Vad är en auktion egentligen?

 

En auktion är när olika slags objekt säljs till högstbjudande. Detta innebär då att man först har en budgivning och när ingen mer vill lägga ett högre bud, så är det den som har lagt det högsta budet som vinner. Vinnaren måste i sin tur stå för sitt bud och köpa varan för det priset. En auktion kan pågå olika länge. En del tar bara några sekunder medan andra kan ta flera veckor. I det senare fallet är det vanligt att det handlar om fastigheter som auktioneras ut.

 

Värdera och sälja

Har man någonting hemma som man tror att man kan få en slant för kan det vara värt att sälja det på auktion. Innan kan man dock låta värdera objektet för att se om man tycker att det sedan är värt att sälja det. En värderingsman kan ofta en auktionsbyrå hjälpa till med att ordna. Vill du sälja på Auktion i Piteå? Då finns Norrbygdens Auktionsbyrå som ett alternativ om man vill ha en riktig, hederlig slagauktion. Där kan man både få sina objekt värderade samt lämna in till försäljning. Har man stora tunga saker kan flera auktionsbyråer även hjälpa till med transporten av dem.

Filed under: Auktion