Trägolvet står sig ännu

Att välja golv är kanske inte alltid så lätt. Det ska både vara snyggt, praktiskt och passa in. Många säger att golvet är det viktigaste och svåraste valet i ett rum då det är det som påverkar uppfattningen om rummet allra mest. I Sverige har vi en lång tradition av trägolv som står sig än idag. Även i de fall då man lägger in ett plastgolv så försöker man ofta få det att likna ett trägolv i mönstret. Plastgolv är hyfsat enkla att lägga själv för hemmafixaren. 

 

Andra golvmaterial

På senare år har också textilgolv eller heltäckningsmattor blivit mer populära. Senast heltäckningsmattan var i ropet var på 70-talet men dagens mattor är av en helt annan kvalitet och läggs i allt större utsträckning på våra kontor. Detta för att de har en ljuddämpande egenskap men också för att de binder damm och därför är bra för astmatiker. 

Ett annat gammalt golv som börjar komma tillbaka är folkhemmets linoleumgolv. Ofta fanns de i skolor och efter sommarlovet blänkte de nyvaxade som is. Det är en av fördelarna med linoleum, att man kan slipa bort eventuella svåra fläckar och sen vaxa om golvet.

 

 

Miljövänliga golv

Ska man välja golv efter hållbarhet så är plast eller linoleum bäst. Linoleum är dessutom miljövänligt då det är naturligt nedbrytbart. Fast ett gediget gammalt trägolv är också miljövänligt på så vis att det håller länge och man kan slipa om det många gånger. Ett trägolv är heller inte lika kallt att gå på som många andra golvmaterial och ger dessutom ett varmare och mer gediget intryck. 

Golvläggning av trämaterial är ett arbete där man vinner på att anlita en kunnig och erfaren golvläggare. Det beror på att det är mer komplicerat att lägga in ett trägolv. En golvläggare kan också hjälpa till med att snygga upp ett gammalt trägolv. 

 

Filed under: golv