Det lönar sig oftast att renovera äldre fönster

Har man en äldre fastighet med originalfönster av bra kvalitet brukar det bästa vara att renovera dem i stället för att byta. Förr i tiden tillverkades fönster av det bästa virket, det är därför som det idag finns fönster som fungerar utmärkt fast att de är hundra år gamla. Fönster tillverkades även för att passa fasaden som de skulle pryda. Fönster är därför tidstypiska och man kan ofta med hjälp av storlek och antal spröjsar bedöma vilket årtionde huset är byggt.

 

Dessa fönster gör man bäst i att byta ut 

Ibland är tyvärr skicket på fönstren så dåligt att de inte går att renovera och då måste man byta ut dem. De fönster som sattes in i slutet på sextiotalet och under sjuttio- och åttiotalet är också ofta av sämre virke och lönar sig inte heller att underhålla. Ur energisynpunkt gör man bäst i att byta ut dem mot något bättre, men som ändå passar husets fasad. Om man vill köpa fönster ska man vända sig till ett företag som både säljer nya och renoverar gamla. Ett sådant företag har all kunskap samlad hos sig och säljer kvalitativa fönster men har ofta även en egen verkstad där de kan tillverka måttbeställda fönster. Ett exempel på en sådan firma är; http://goteborgsfonster.se/.

 

 

Spara pengar med rätt fönsterbyte

Utseendet och kvalitén är viktig då man ska köpa fönster. Inte sällan har äldre fastigheter fått gamla fönster ersatta med moderna av sämre kvalitet. Att byta ut dessa mot tidstypiska fönster av bra kvalitet som håller länge höjer fastighetens värde samtidigt som energiförbrukningen går ner. Är man osäker på vilka slags fönster man ska byta till kan man titta runt bland sina grannar och se vad de har för slags fönster. Att byta fönster är dyrt men hållbarhet och livslängd brukar ändå vara billigast i längden.